Υγεία

Αποσύρει το εμβόλιό της παγκοσμίως η AstraZeneca - Ποιος ο λόγος

Η AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον COVID-19 λόγω του «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» από την πανδημία.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια για τον COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ή δεν παρέχεται πλέον.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, Αγγλο-Σουηδική φαρμακευτική εταιρεία έχει παραδεχτεί στο παρελθόν σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Η αίτηση της εταιρείας για απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία ανέφερε πρώτη την ανάπτυξη.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο AstraZeneca άρχισε να κινείται σε εμβόλια αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και φάρμακα για την παχυσαρκία μέσω πολλών συμφωνιών πέρυσι μετά από επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς οι πωλήσεις φαρμάκων για τον COVID-19 μειώθηκαν.